Svagdricka: Recept från ICA, Marks bryggeri och gammaldags tradition

Gammeldags svagdricka, även känd som “fadderdricka” eller “lättöl”, är en traditionell dryck som har en lång historia i Sverige. Det är en läskande och lättdrucken dryck med lågt alkoholinnehåll. Svagdricka är en populär dryck under sommarmånaderna och passar utmärkt som törstsläckare på picknickar, grillfester och andra sociala tillställningar.

ICA:s svagdricka recept – enkelt och gott

ICA är en av Sveriges största kedjor inom dagligvaruhandeln och har en lång tradition av att erbjuda kvalitetsprodukter, inklusive svagdricka. Här är ett enkelt och gott recept på svagdricka:

Ingredienser:

 • 1,5 liter vatten
 • 300 gram socker
 • 30 gram jäst
 • 1 citron
 • 1 msk torkad humle
 • 6 krossade kardemummakärnor

Gör så här:

 1. Skölj citronen noga och riv det yttersta skalet.
 2. Koka upp vattnet och tillsätt socker, citronskal, humle och kardemummakärnor. Låt sjuda i 10 minuter under omrörning.
 3. Kyl ner vätskan till ca 30°C och lös upp jästen i en del av vätskan. Tillsätt jästblandningen i resten av vätskan och rör om väl.
 4. Häll över blandningen i PET-flaskor och förslut ordentligt.
 5. Låt stå i rumstemperatur i ca 24 timmar för att jäsa.
 6. Förvara därefter svagdrickan svalt.

Marks bryggeri – en passion för svagdricka

Marks bryggeri är ett familjeägt bryggeri i Våxtorp, Halland, med en stark passion för traditionella drycker. De har en egen variant av svagdricka som tillverkas enligt ett gammalt familjerecept. Marks svagdricka bryggs under omsorgsfulla processer för att säkerställa den goda smaken och högsta kvalitet. Det är en äkta gammaldags svagdricka med en unik och karakteristisk smak som passar både unga och gamla.

Gammeldags svagdricka recept – enkelt och prisvärt

Om du föredrar att göra din egen gammeldags svagdricka från grunden, här är ett recept som kan testas:

Ingredienser:

 • 2 liter vatten
 • 250 gram strösocker
 • 2 msk sirap
 • 1 tsk citronsyra
 • 1 tsk krossade kardemummakärnor
 • 1 tsk torkad humle
 • 1/2 tsk bakpulver
 • 1/4 tsk torrjäst

Gör så här:

 1. Koka upp vattnet och tillsätt socker, sirap, citronsyra, kardemummakärnor och humle. Låt sjuda i 10 minuter.
 2. Häll över vätskan i en hink och låt svalna till rumstemperatur.
 3. Rör ut bakpulvret i en liten mängd av vätskan och tillsätt det till resten av vätskan.
 4. Tillsätt även torrjästen och rör om ordentligt.
 5. Häll över blandningen i väl rengjorda PET-flaskor och förslut ordentligt.
 6. Låt stå i rumstemperatur i ca 2-3 dygn för att jäsa.
 7. Förvara svagdrickan kylt och servera väl kyld.

“Att brygga sin egen svagdricka är inte bara en rolig process, det är också ett sätt att bevara den gamla traditionen och njuta av en delikat läskedryck som är lätt att tillaga och avnjuta.” – Okänd källa

Avslutande tankar

Svagdricka är en traditionell svensk dryck som har förgyllt många sommarmånader genom åren. Oavsett om du väljer att köpa svagdricka från ICA eller brygga din egen enligt gammaldags recept, är den lättdruckna och uppfriskande drycken ett utmärkt val för alla tillfällen. Prova att servera svagdricka nästa gång du har en picknick eller grillfest – det kommer garanterat bli en favorit hos både stora och små.

Ofte stillede spørgsmål

Vad är svagdricka?

Svagdricka är en läskedryck som vanligtvis är alkoholfri och tillverkad av maltextrakt och socker. Börja med att ge läsaren en grundläggande förklaring av vad svagdricka är och dess ingredienser.

Vad är skillnaden mellan svagdricka och läskedrycker?

Svagdricka är en typ av läskedryck som ofta har en mildare smak och är tillverkad av naturliga ingredienser som malt och socker, medan läskedrycker kan innehålla konstgjorda smaker och tillsatser. Förklara skillnaden mellan svagdricka och vanliga läskedrycker för att hjälpa läsaren att förstå varför svagdricka är unik.

Var kan man köpa svagdricka i Sverige?

Svagdricka finns ofta tillgängligt på livsmedelsbutiker som ICA och Coop. Ett populärt varumärke är Marks Bryggeri som erbjuder flera olika smaker av svagdricka. Ge läsaren information om var de kan hitta svagdricka i Sverige och nämn en specifik butik och ett känt varumärke.

Hur gör man gammeldags svagdricka?

Här är ett gammaldags recept för svagdricka: Ta maltextrakt, socker, vatten och bryggdemikalt och koka i en kastrull tills det blandas väl. Låt svalna och tillsätt jäst. Låt jäsa i ca tre dagar och sedan tappa upp drycken på flaskor. Dela med dig av ett gammaldags recept för svagdricka där du beskriver steg för steg hur man gör drycken hemma.

Vilka är de vanligaste smakerna av svagdricka?

De vanligaste smakerna av svagdricka är klassiska malt och ingefära, men det finns också alternativ som hallon, lingon och blåbär. Presentera de vanligaste smakerna av svagdricka, inklusive de traditionella och mer ovanliga varianterna.

Är svagdricka hälsosamt?

Svagdricka innehåller en del socker, vilket innebär att det bör konsumeras med måtta. Men som en alkoholfri dryck innehåller den inget tillsatt alkohol. Så länge den konsumeras som en del av en balanserad kost kan svagdricka vara en godis som man kan njuta av. Diskutera hälsopåverkan av svagdricka och betona att måttlighet är viktigt när det gäller intaget.

Vad är Marks Bryggeri?

Marks Bryggeri är ett svenskt bryggeri som är specialiserat på att tillverka svagdricka och andra traditionella drycker. De använder sig av äkta och naturliga ingredienser för att skapa autentiska smaker. Ge information om Marks Bryggeri som ett framstående svenskt bryggeri inom svagdricka och deras tillvägagångssätt när det gäller att tillverka drycken.

Kan svagdricka användas som ingrediens i matlagning eller bakning?

Absolut! Svagdricka kan användas för att ge en unik smak och sötma i recept som marinader, glasyrer och bröd. Förklara att svagdricka också kan användas som en ingrediens i matlagning och bakning för att locka läsare att testa nya recept.

Finns det hälsofördelar med svagdricka?

Svagdricka innehåller antioxidanter och kan samtidigt fungera som ett naturligt probiotikum, vilket kan bidra till en hälsosam mage. Betona att svagdricka har vissa hälsofördelar, som antioxidanter och probiotika, för att ge en positiv bild av drycken.

Vad är den bästa sättet att servera svagdricka?

Svagdricka kan serveras kyld i ett iskallt glas eller i en kall mugg och avnjutas som en uppfriskande läsk. Ge en kort beskrivning av den bästa sättet att servera svagdricka för att ge läsaren tips om hur de kan njuta av drycken på bästa sätt.

Artiklen Svagdricka: Recept från ICA, Marks bryggeri och gammaldags tradition har i gennemsnit fået 4.8 stjerner baseret på 20 anmeldelser