Guide till att säkerställa säkrare och mer lätta toalettbesök som äldre person

Toalettbesök

Att kunna hantera dina egna toalettbesök utan mänsklig assistans kan vara avgörande för din självständighet som äldre eller funktionshindrad person. Med rätt hjälpmedel kan du göra toalettbesöken både säkrare och mer lätta.

I denna guide kommer vi att titta på olika hjälpmedel som kan underlätta toalettbesök för äldre och funktionshindrade personer.

Toalettförhöjning gör det enklare att sätta sig och resa sig från toaletten

Att använda en toalettförhöjning kan öka höjden på toaletten med cirka 5-15 cm. Detta gör det betydligt enklare för dig att sätta dig på toaletten och resa dig upp igen. En toalettförhöjning är ett prisvärt hjälpmedel som är mycket enkelt att installera. Om du har problem med knän, ostadiga ben eller dålig balans kan detta hjälpmedel vara ovärderligt.

Installera toalettförhöjningen enligt tillverkarens instruktioner. Det finns olika typer av toalettförhöjningar att välja mellan, så se till att välja en som passar dina behov och preferenser.

Installera stödhandtag bredvid toaletten

Att installera stödhandtag på väggen bredvid toaletten är också en bra idé om du är orolig för att tappa balansen när du sätter dig eller reser dig upp. Att kunna greppa handtaget kommer att underlätta för dig att behålla balansen och ge stöd vid toalettbesöken.

Se till att installera stödhandtaget på en plats där det ger maximalt stöd. Placeringen kan variera beroende på rummets layout, men generellt sett är det bra att ha ett stödhandtag bredvid toaletten och ett i närheten av duschen.

Installera beröringsfri kran och tvåldispenser

En annan metod för att göra toalettbesöken enklare, bekvämare och mer hygieniska är att installera och använda en beröringsfri kran och tvåldispenser i badrummet. Genom att undvika att behöva röra vid kranen eller tvåldispenser minskar risken för att sprida bakterier och smitta. Detta är särskilt viktigt för äldre och personer med nedsatt immunförsvar.

Se till att ha bra belysning

Det är viktigt att ha bra belysning i badrummet för att kunna navigera utan onödig risk för att falla. Om den nuvarande belysningen är otillräcklig, överväg att byta ut gamla lampor mot ljusare och klarare alternativ.

Se till att placera lampor på strategiska platser, som vid toaletten och i duschen, för att ge tillräcklig belysning där det behövs mest. Om möjligt, använd lampor med justerbar intensitet så att du kan anpassa belysningen efter dina behov.

Utforma ditt badrum med halksäkra mattor

Om golvet i ditt badrum är halt kan du installera halksäkra mattor för att minska risken för att halka och skada dig när du använder toaletten eller duschar. Halksäkra mattor ger extra grepp och stabilitet när du står eller går på dem.