Investera i bra markiser

Markiser utgör ett charmigt tillägg i trädgården eller på terrassen, erbjuder skydd mot solens strålar och skapar en skuggig oas där man kan koppla av och njuta av omgivningen. Emellertid finns det några avgörande aspekter att beakta när du överväger inköp och underhåll av dina markiser.

Vid inköp av nya markiser i Stockholm är det av största vikt att fundera över dess primära användningsområde. Är den avsedd som solskydd eller som ett regntätt tak över din uteplats? Kommer den att monteras vid huset eller vara fristående?

En annan kritisk faktor är markisens dimensioner. Du vill undvika att den blir för liten för att effektivt skydda det område du önskar, samtidigt som du inte vill att den ska vara alltför massiv och skymma din utsikt.

Materialet är ett ytterligare övervägande. Markiser erbjuds i varierande material såsom textil, PVC och aluminium. Textil är oftast det mest föredragna valet då det är enkelt att underhålla och ger bra skydd mot solen. PVC är också populärt, särskilt om du behöver en vattentät lösning som samtidigt är enkel att rengöra.

Underhåll av dina markiser

För att säkerställa att dina markiser behåller sin prakt och funktionalitet är det väsentligt att ta hand om dem ordentligt. Regelbunden rengöring och uppmärksamhet på deras skick är avgörande.

Rengöring bör utföras regelbundet för att förhindra att smuts och föroreningar ansamlas. Om din markis är tillverkad av textilmaterial, bör du använda en mild tvållösning och en mjuk borste för att skonsamt rengöra den. Vid PVC- eller aluminiummarkiser, använd ett milt rengöringsmedel och en fuktig trasa för rengöring.

Det är lika viktigt att genomföra periodiska inspektioner av dina markiser för att kontrollera att alla komponenter är i gott skick och att inga repor eller spännband är skadade. Om något problem upptäcks bör det omedelbart åtgärdas för att förhindra att det blir sämre och att du istället måste köpa nya.