Skapa en lyxig och mysig utomhusmiljö med en eldstad

Hur kan du ge trädgården en såväl lyxig som mysig känsla? Du kan skaffa en eldstad till uteplatsen! Eldstaden skapar en atmosfär av värme och gemenskap och blir en samlingsplats för familj och vänner. Dessutom blir den en vacker detalj för uteplatsen och trädgården. Eldstäder för utomhusbruk finns i många olika stilar och material. Det finns både rustika och minimalistiska varianter så egentligen är det mest en fråga om att hitta kamin som passar din personliga inredningsstil. Låt dig inspireras genom att undersöka utbudet av eldstäder utomhus och hitta din favoritstil.

Välj rätt eldstad utifrån din trädgård

Nedanför följer tips på hur du kan välja rätt eldstad utifrån förutsättningarna i din trädgård:

  • Anpassa storleken efter utrymmet. Beroende på uteplatsens storlek kan du välja mellan olika typer av eldstäder. Om du har en mindre trädgård kan en mindre eldstad vara mer passande, medan en större trädgård kan rymma en större eldstad eller till och med en eldplats.
  • Matcha materialvalet med uteplatsens möblering. Eldstäder finns i olika material såsom sten, metall och keramik. Tänk på vilket material som passar bäst med dina utemöbler och resten av stilen.
  • Välj eldstad utifrån användningsområde. Vill du mest ha en dekorativ eldstad för att skapa en mysig atmosfär eller vill du också kunna laga mat över elden? Det finns eldstäder som är speciellt utformade för matlagning. Dessa har bland annat galler och spett så att du kan grilla. Anpassa helt enkelt ditt val utifrån de funktioner du vill att en eldstad ska ha.
  • Se över placeringen av eldstaden. Tänk på var du vill placera eldstaden i trädgården. Se till att det finns tillräckligt med utrymme runt eldstaden för att undvika brandrisk och för att skapa en bekväm sittplats för dig och dina gäster.
  • Anpassa valet utifrån den tid du vill lägga ner på underhåll. Vissa eldstäder kräver mer underhåll än andra. Om du inte vill spendera för mycket tid på att rengöra och underhålla eldstaden kan det vara bra att välja en modell som är enkel att sköta om.

Inred med eldstäder för lyxiga kvällar

En eldstad på uteplatsen skapar förutsättningar för lyxiga middagsbjudningar utomhus. Grilla eller laga mat över den öppna elden och imponera med dina matlagningskunskaper på gästerna. Att äta mat och umgås utomhus skapar en viss magi. Magin kan förstärkas av skenet från eldstäder och annan belysning. Eldstaden skapar inte bara en stor mysfaktor, den sprider även värme och möjliggör därför utomhusvistelser till långt inpå natten. Hämta inspiration från tipsen i listan ovanför och välj en eldstad som passar din trädgård!