Tips för att odla lökar och knölar i trädgården

Att plantera blomsterlökar och knölar är ett ganska enkelt sätt att ge färg till din trädgård. De trivs dessutom väldigt bra i kruka. Det gör att du får fler valmöjligheter när du utformar din drömträdgård. Vill du veta mer om hur du planterar och sköter om allt från dahlior till tulpaner hittar du bra och enkla tips här nedan.

Var noga med planteringsjorden

Olika typer av lökar och knölar kräver olika förhållanden. Generellt är det en god idé att plantera i jord som är väldränerad. Sätter du lökar och knölar i jord som samlar på sig mycket vatten är risken stor att lökarna ruttnar.

Vad är då väldränerad jord? Jo, det är jord som innehåller sand och mull som gör jorden luftig. Det låter vatten rinna bort och förhindrar röta. Motsatsen är lerjord som är mer kompakt och istället håller kvar fukten i jorden.

Plantera åt rätt håll

Det är inte helt lätt att veta åt vilket håll som lökar och knölar ska planteras. För att växten ska ta sig är det dock viktigt att den växande toppen är placerad rakt uppåt. Det är den toppiga eller spetsiga sidan som gror och som ska peka uppåt. Men har du en lök där det är otydligt vilken sida som ska vara vänd uppåt kan du plantera den liggande. Många gånger kan växten hitta sin väg upp ur jorden även då.

Plantera direkt i trädgården

När du planterar behöver du en spade för att med lätthet kunna gräva tillräckligt djupa hål. Blomsterlökar och knölar ska du generellt plantera på ett djup som är ungefär tre gånger dess egen höjd.

Här finns det dock vissa undantag, så se till att kontrollera vad som gäller för just din växt innan du planterar. Begoniaknölar ska exempelvis planteras vid jordytan så att knölen precis är täckt med jord. När du handlar dina lökar och knölar online på Impecta finns mer exakt information på förpackningen om hur du planterar dem.

Odla i kruka

Blomsterlökar och knölar kan med fördel planteras i kruka. Då kan du enkelt flytta blommorna om du märker att de vill ha mer sol till exempel. Fina krukor kan också tillföra mycket till trädgården och göra att den känns mer inredd och ombonad, jämfört med när du enbart odlar i rabatter. Även här behöver du tänka på att ge växten jord som är väldränerad.

När du planterar i kruka kan du dessutom plantera inomhus redan på våren. Sedan kan du vänja växten vid att stå utomhus när det inte längre är risk för frost.